Različne znanosti

Družinsko drevo in genetika sta dve različni znanosti. Medtem, ko se družinsko drevo opira na dokumente, se genetika opira na analizo dnk.

Široko zastavljene strokovne znanstvene genetske analize so zelo zanimive. Ne moremo in ne smemo pa jih primerjati s preprostimi in hitrimi dnk analizami, ki jih določena podjetja ali spletne strani ponujajo za majhen denar. A več o tem v poglavju DNK analiza.

Preberite tudi DNK analiza (kliknite na povezavo)

Zajci v Avstraliji

Proceedings of the National Academy of Sciences (ZDA) je objavila zelo zanimiv članek o avstralskih zajcih.

Zajce so uvozili v Avstralijo angleški kolonisti že leta 1788. Prej ali slej je kakšnemu zajcu uspelo zbežati iz ujetništva. A vsi domači zajci se ne znajdejo v divjini, saj so nekateri izgubili prirojeno previdnost ter postanejo zlahka plen.

Danes v Avstraliji živi okoli 200 milijonov zajcev. Postali so prava nadloga za kmete in spadajo med invazivno vrsto v Avstraliji. Toliko bolj je zanimivo, da imajo vsi ti zajci skupne prednike. To je 24 angleških zajcev, ki so leta 1859 prispeli v Avstralijo skupaj z angleškim kolonistom Thomasom Austinom.

Austin je pridobil posest blizu Melbourna. Njegovih 24 zajcev se je uspešno razmnoževalo. Austin pa ni vedel, da so njegovi zajci imeli še veliko genov divjih zajcev. Bili so previdni in plahi. To je bil recept za njihov uspeh. Niso zlahka postali plen plenilcev in so se uspešno množili v divjini. Njihovo število je nato eksponentno rastlo.

Vir

Heather Chen, How 24 British rabbits took over Australia, CNN, 24. 8. 2022.

 

Miklavž

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil škof iz Mire, Male Azije, ki je umrl v prvi polovici 4. stoletja. Prihajal je iz premožne družine, pozneje pa naj bi premoženje razdelil med reveže, sam pa se zavezal duhovništvu. Kmalu po smrti 6. decembra okrog leta 343-350 so ga ljudje zaradi njegove dobrodelnosti začeli častiti kot svetnika, sloves dobrodelnega Miklavža pa se je do 12. stoletja razširil po celotnem območju krščanstva.

Danes je v Sloveniji največ cerkva posvečenih Mariji in takoj zatem ji sledi Sv. Nikolaj.

Miklavževanje se na Slovenskem prvič pisno omeni leta 1839.

Spočetka Miklavž ni nosil daril, temveč je z ropotom odganjal zle duhove.

Na podeželju so bili darovi za Miklavža v preteklosti zelo skromni, predvsem suho sadje, orehi in kasneje tudi medenjaki ter pomaranče, ki so razen na Primorskem veljale za nekaj posebnega. Otroci, ki čez leto niso bili pridni, pa po izročilu dobijo šibo.

Šiba je danes stigmatizirana. A v preteklosti niso imeli v mislih klasično šibo, temveč čarobno šibo. Čarobna šiba je bila čarodejni pripomoček, posredovala je življenjsko moč, tako da je niti porednemu otroku niso smeli odreči. Šibo so kasneje pričeli krasiti z pentljami in barvati v zlato barvo.

Parkelj in krampusi izhajajo iz poganstva. Parkelj izhaja iz staronemške besede Bartl in je sprva predstavljal bradatega starca, ki poredne otroke ugrabi. Krampusi izhajajo iz germanskega bajeslovja ter lovijo mlade grešnike. Grešnike so pojedli ali utopili ter jih v vreči prenesli v pekel. V srednjem veku so zaradi mavrskih napadov na Evropo krampusi postali črni.

Vir

Miklavževanje nekoč in danes, https://tvlasko.si/2018/12/05/miklavzevanje-nekoc-in-danes/, 8.12.2023.

Miklavz Carobna siba
Čarobna šiba.

 

Triglav

Triglav je bil eden izmed pomembnejših slovanskih bogov in je imel tri glave. Vladal je nebu, zemlji in podzemlju. Bil je patron vojn in morskih viharjev. Praviloma so njegove glave upodabljali v horizontali in vsake oči so gledale v drugo smer.

Triglav je jahal črnega konja. Prikazoval pa se je v obliki hrasta. Slovani so zato častili številna hrastova drevesa.

Pred vojnim pohodom so svečeniki črnega konja osedlali z zlatim ali srebrnim sedlom. Na tla so položili devet sulic. Vrhovni svečenik je nato vodil konja trikrat čez sulice. Če konj nobene sulice ni pohodil, je to bil dober znak in jim je Triglav namenil zmago.

Triglavov kult je bil posebej močno razširjen med zahodnimi Slovani (ozemlje današnje Poljske, Češke, Slovaške, Lužiški Srbi, Prusija, Nemčija). Templji posvečeni Triglavu so bili črno pobarvani in bogato okrašeni s poslikavami, ki so prikazovale naravo. Triglavu v čast so postavljali stebre s tremi glavami.

Triglavov kult je uničilo šele pokristjanjevanje. A triglavove figure so se ohranile vse do novega veka in so bile integrirane v katoliško vero. Primer je puška iz Tüllna, ki kot motiv nosi Triglava.

Triglav v Sloveniji je edina gora, ki nosi ime po slovanskem bogu. Ima tri vrhove in je najvišja slovenska gora. Nekateri trdijo, da ime ni prejela po božanstvu, temveč po treh vrhovih.

Enako naj bi veljalo za masiv Triglav v Bolgariji.

Vir

Ingo Petri, Eine figürliche verzierte Tüllenhandbuchse als Triglav Darstellung aus dem spätem Mittelalter, Religion und Gesellschaft im nördlichen westslawischen Raum, 2017.

Mihai Dragnea, Some Considerations Regarding the Slavic God Triglav, Analele Universităţii Ovidius Constant, Vol.8 (2011).

Silar, Zbruch Idol, Kraków Archaeological Museum, Wikipedia, Zbruch Idol – Wikipedia, 19. 7. 2024.

Triglav-Zbruch-Idol
Triglavov steber iz 9. stoletja. Hrani poljski krakovski muzej.

 

Prva oblačila

Kdaj se je človek pričel oblačiti? To vprašanje se vedno znova zastavlja.

Arheologom v Nemčiji je uspelo dokazati, da se je človek pričel oblačiti okoli 300.000 let nazaj.

Našli so ostanke, ki dokazujejo, da so ljudje lovili jamske medvede ter njihov kožuh uporabljali kot oblačilo. Jamski medvedi so bili veliki kot današnji severni medvedi ter so izumrli pred 25.000 leti.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

Prvo človeško orožje

Najstarejšo ohranjeno človeško orožje ni eno temveč jih je kar dvanajst. Govorimo o devetih kopjih, sulici in dveh palicah. Oblika kopij in palic razkriva, da so jih uporabljali za metanje na žrtev. Sulico so uporabljali za borbo. Vsa orožja so bila v celoti izdelana iz lesa. Odkrita so bila v Nemčiji v kraju Schöningen. Izdelana so bila 300.000 let nazaj.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

 

Kdaj so pričeli ljudje barvati in okraševati jajca?

Vsi poznamo velikonočni običaj, ko se jajca oziroma pirhi pobarvajo ali kako drugače okrasijo. Barvanje pirhov danes povezujemo z Veliko nočjo. A običaj je veliko starejši.

Arheologi so na jugu Izraela odkopali antično bivališče ter odkrili osem okrašenih nojevih jajc. Bivališča so uporabljali tedanji nomadi, ki so jajca nabirali v divjini. Jajca so okrasili ter prodali trgovcem. Ti so nato jajca prodajali antičnim elitam v mediteranskem prostoru.

S pomočjo naprav so določili starost jajc na 7500 let.

Vir

Issy Ronald, Ostrich eggs up to 7,500 years old found next to ancient fire pit in Israel, CNN, 13. 1. 2023

 

Velika družina in število sorodnikov

Nemški inštitut Max Planck je ugotovil, da se družine po celotnem svetu manjšajo. 65 letnica ima danes v povprečju 45 živih sorodnikov. Leta 2095 bo 65 letnica imela le še 25 živih sorodnikov. Najbolj se bo drastično zmanjšalo število sorodnikov v Karibih in Južni Ameriki. V Nemčiji, Avstriji in Švici bo število sorodnikov padlo na 14. Število bratrancev, sestričen, nečakov in nečakinj bo upadlo. Zato pa se bo povečalo število starih staršev in pradedkov ter prababic. Vodilna država po velikosti družinskih članov bo še naprej Zimbabve.

Vir

Diego Alburez-Guiterezz, Ivan Williams and Hal Casvell, Projections of human kinship for all countries, Proceedings of the National Academy of Sciences, Vol. 120, No. 52, December 26, 2023. 13. 1. 2023

 

Najstarejša evropska šahovska figura

Šah je v Evropo prišel v srednjem veku okoli leta 1000. Igra je nastala v 6. stoletju v Perziji.
V Evropo je šah prišel preko Italije in Španije. Ti pa so igro prejeli od Bizanca. Šah je hitro postal igra vitezov, a cerkev igranje šaha ni odobravala.
Arheologi so na jugu Nemčije na ruševinah gradu v deželi Baden-Württemberg, okraju Reutlingen, izkopali šest igralnih figur: šahovskega konja, igralno kocko in štiri igralne ploščice.
Vse figure so bile izrezljane iz jelenovih rogov.
Šahovski konj je bil rdeče barve. Danes so šahovske figure le bele ali črne. Konj je bil visok štiri centimetre.
Igralna kocka je imela od ene do šest pik.
Igralne ploščice so bile v obliki cveta.
Figure izvirajo iz 11. stoletja.

Vir

Fast 1000 Jahre alte Schachfigur in deutscher Ruine entdeckt, Standard, 9. 6. 2024.

1000-let-sahovska-figura
Avtor slike Victor Brigola.

 

Kdaj se pojavi križ

Križ je danes simbol krščanstva. A kdaj točno se pojavi prvič ta simbol?

Križ, kot simbol, je starejši od krščanstva samega. Razumljivo, saj se današnje krščanstvo prične v 1. stoletju našega štetja. Križ, kot simbol, pa so poznali že v antiki.

Arheologi, pod vodstvom dr. Lee Berger-ja, so sedaj raziskali jame Rising Star v južni Afriki v katerih je izumrla človeška vrsta Homo naledi pokopavala svoje mrtve. Homo naledi je bila majhna človeška vrsta. Njihovi možgani so bili za dve tretjini manjši od modernega človeka.

Homo naledi je svoje mrtve pokopaval v teh jamah ter je tako izvrševal pokope okoli 100.000 let pred modernim človekom in neandertalci.

Hkrati so na stenah našli geometrijske simbole. Te so pripadniki človeške vrste Homo naledi v steno vrezali okoli leta 111.500 pred našim štetjem. Torej kar 80.000 let pred prvimi znanimi poslikavami neandertalcev.

Poleg geometrijskih simbolov (trikotnikov, kvadratov, črt itn.) so raziskovalci odkrili tudi križe.

Prva upodobitev križa okoli leta 111.500 pred našim štetjem:

Avtor slike dr. Lee Berger.

 Viri

Lee Berger, Homo naledi, a new species of the genus Homo from the Dinaledi Chamber, South Africa, eLife, https://elifesciences.org/articles/09560, 10. 9. 2015.

Lee Berger, Evidence for deliberate burial of the dead by Homo naledi, Biorxiv, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.06.01.543127v1.full, 5. 6. 2023.

Ashley Strickland, Mysterious species buried their dead and carved symbols 100,000 years before humans, CNN, https://edition.cnn.com/2023/06/05/world/homo-naledi-burials-carvings-scn/index.html, 7. 6. 2023.

 

Protitočna obramba

Človek se že več stoletij trudi preprečiti točo. V srednjem veku so različne procesije s pomočjo vere prosile Boga in Marijo za zaščito. V 18. stoletju so pričeli s pomočjo posebnih topov obstreljevati oblake s posebno zmesjo katere osnova so bile dimne saje. Nečistoče (saje, srebrov jodid, ..) v oblaku povzročijo, da se okoli njih naberejo dežne kapljice. Več kot je teh kondenzacijskih jeder, več manjših dežnih kapljic ali zrn toče tvorijo. S tem preprečijo nastajanje velikih zrn toče in povzročijo, da začne prej deževati. 
Srebrov jodid kot obrambno sredstvo so iznašli ameriški kemiki Irving Langmuir, Vincent Schaefer in Bernard Vonnegut v 40. letih 20. stoletja. S pomočjo raket so oblake pričeli obstreljevati s srebrovim jodidom. Tehnologija se je počasi razširila po celotnem svetu. V 60. letih prejšnjega stoletja je preko Sovjetske zveze prišla tudi v Jugoslavijo.
Rakete so kasneje pričeli zamenjevati s posebej prirejenimi letali za posipanje oblakov. Pilot z letalom namreč lahko natančneje zadane oblak, saj leti neposredno pred prednjim robom nevihte, kjer so močna vertikalna gibanja, ki ponesejo regent v oblak in napravijo reakcijo, da teoretično iz oblaka s točo pade samo močan dež ali zelo majhna in redka toča.
Laboratorijski poskusi potrjujejo, da srebrov jodid niža velikost zrn toče. Dr. Pachatz v svoji doktorski disertaciji ugotavlja, da je problematika veliko širša. Trenutno nimamo radarjev ali drugih naprav, ki bi nam izmerile velikost zrn toče v oblaku. Torej je njegov zaključek, da ta hip ne moremo znanstveno izmeriti učinek protitočne obrambe z letali. 

International_congress_on_hail_shooting
Topovi proti toči, leta 1901.

 Viri

Günther C. Pachatz, Analyse der Effizienz der Hagelabwehr in der Steiermark anhand von Fallbeispielen, Doktorska disertacija, Univerza Dunaj, 2005.

Kurt Werth, Geschichte der Hagelabwehr: Raketen, Kanonen, Wetterläuten, Wolkenimpfung, Versicherung und Netze zum Schutz gegen den Hagel, založba Retina, 2021.

Najstarejša pica

Kdaj je nastala pica o tem se prepirajo strokovnjaki. V določenih grških besedilih se pojavlja opis jedi, ki bi jo lahko interpretirali kot pico. A trdnih dokazov ni.

Sedaj so arheologi odkrili v Pompejih fresko iz leta 79 našega stetja, ki prikazuje pico. Hkrati je to najstarejša upodobitev pice.

Rimska pica je imela debelejši rob, kot danes ameriške pice. Ni bila obložena s klobasami, temveč s suhim sadjem. Omako niso sestavljali pelati ali kečap, temveč sadni pesto.

Najstarejša upodobitev pice 79 našega štetja.
Najstarejša upodobitev pice 79 našega štetja.

Vir

Pompei: emerge una natura morta dai nuovi scavi della Regio IX, http://pompeiisites.org/comunicati/pompei-emerge-una-natura-morta-dai-nuovi-scavi-della-regio-ix/, 30. 6. 2023.

Veneti

Venetska teorija (zagovorniki Matej Bor, Jožko Šavli, Ivan Tomažič in drugi) zagovarja tezo, da so Slovenci potomci Venetov. Pri tem se sklicujejo na Beneške Venete.

Beneški Veneti

Rimski zgodovinar Tit Livij je poročal o Venetih, ki so bili potomci poraženih Trojancev. Po padcu Troje so se preselili na sever Jadrana. Od 3. stoletja pred našim štetjem so postali zavezniki Rimljanov. Podlago tvori Homer, ki v Iliadi poroča o ljudstvo Enetoi, latinsko Eneti ali Heneti.

Livijevo zgodbo ne podpirajo arheološke in jezikovne raziskave. Veneti niso govorili maloazijskega jezika, temveč italsko-keltski jezik. Po prihodu Rimljanov so se romanizirali.

A treba je omeniti, da se v virih ne pojavljajo le beneški Veneti.

Bretonski Veneti

Julij Cezar je ob osvajanju današnjega prostora Francije naletel na Bretonske Venete oziroma Armoriške Venete. Armorika je pomenila v keltskem jeziku Primorje. Glavno mesto je bilo Vannes, danes Gwened. Govorili so keltski jezik. Po prihodu Rimljanov so se romanizirali.

Vindeliki

Vindeliki so živeli na območju južne Bavarske in južnega Baden-Württemberga. Bili so Kelti.

Vindobona

Vindobona je bilo antično ime za Dunaj. Iz njega se je razvilo nemško ime Wien. Vindobona je keltska beseda, ki pomeni belo dno. Po prihodu Rimljanov se je mesto romaniziralo.

Sarmatski Veneti

Tacit je opisal Venete, ki so živeli ob Visli oziroma vzhodno od Germanije. Tacit ni podal jezikovnih ali drugih podrobnosti. Zgodovinarji zato špekulirajo, da je naletel na Praslovane.

Vendi

Germani so Slovane imenovali Vendi ali Wenden in Windi. Iz tega se je razvila beseda Vindiš (Windisch) in v 20. stoletju zmerljivka Vindišarji ter Vindišarka teorija. Ime Vendi zasledimo v germanskih spisih, recimo Gotski zgodovinar Jordanes v 6. stoletju našega štetja. Latinski pisci so Slovane označevali z besedo Sclavi.

Pomen besede Veneti

Nekateri avtorji trdijo, da so ime Veneti prenesli na Slovane, ker so zasedli nekdanji prostor Venetov. A ta teorija ima slabo podlago. Na primeru Beneških Venetov bi ime Veneti morali prenesti na Furlane, ki so v 6. stoletju zasedli nekdanji venetski prostor. Pa tega niso storili.

Torej ali sploh lahko enačimo rimsko ime Venethi ali Venedi z germanskim imenom Wenden. Jaz menim, da ne. Germanski Wenden izhaja iz starogermanske besede ter označuje: obračati se proč. Torej nekoga, ki ni govoril germanski jezik ter se z njim ni bilo mogoče sporazumevati. Obratno so Slovani Germane nazivali Nemci in Nemzi, kar v slovanščini označuje nemo osebo. Torej so imeli Slovani in Germani ob srečanju enake izkušnje drug z drugim.

Viri

Michael Weiss, Introduction to venetic.

Jadranka Gvozdanović, On the linguistical classification of venetic.

Tina Saupe in sodelavci, Ancient genomes reveal structural shifts after the arrival of steppe-related ancestry in the Italian peninsula, 2021.

Pierpaolo Maisano Delser, Metka Ravnik-Glavač, Paolo Gasparini, Damjan Glavač in Massimo Mezzavilla, Genetic landscape of Slovenians: past admixture and natural selection pattern, 2018.

Andrej Zupan, Genetska struktura Slovencev, kot jo razkrivajo polimorfizmi kromosoma Y in mitohondrijske DNA, 2014.

Najstarejša tetovaža

Tetoviranje so poznale skoraj vse stare kulture in na vseh kontinentih.

Najstarejša tetovaža ne izvira iz Afrike ali Azije, kot bi marsikdo pričakoval, temveč iz Evrope.

Najstarejši tetoviran človek je Ötzi, ki je živel pred 5200 leti in je umrl, ko je želel prečkati alpski prelaz.

Ötzi je imel 61 tetovaž. Tetovaže niso imele estetskega namena temveč zdravstven. Vse tetovaže so bile opravljene kot oblika akupunkture. Tako je to tudi hkrati najstarejši primer uporabe akupunkture v terapevtske namene.

Vir

Klaus Taschwer, Selbstversuch klärt Rätsel, wie Ötzi zu seinen 61 Tätowierungen kam, Der Standard, 10. 4. 2024.

Laura Geggel, Fresh Ink: Mummified Iceman Has New Tattoo, Live Science, 28. 1. 2015. 

Najstarejša tetovaža.

Avtor slike Marco Samadelli.