Kronika družine Oberwalder

S ponosom Vam predstavljam še enega izmed mojih številnih projektov.

Družina Oberwalder je bolj kot katerakoli druga družina zaznamovala domžalsko zgodovino druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja. Iz nič so postavili na noge slamnikarsko tovarno in bili eni izmed najmočnejših industrialcev takratnega časa. Z vzpostavitvijo široke prodajne mreže so ponesli ime Domžal po celotni Evropi. Njihovi slamniki so bili pojem kakovosti in celo v daljnem Parizu so tedaj vedeli, da je dober slamnik le tisti, ki je narejen v Domžalah.

Družina Oberwalder s svojo tovarno je dajala delo številnim domžalskim družinam in je tako bila ena izmed največjih delodajalcev tedanjega časa.

Poslovno so bili tako uspešni, da so si lahko privoščili nakup nepremičnine na Dunaju, in sicer v elitni ulici ter jo spremenili v poslovno stavbo. Ta stavba še danes stoji in še danes nosi ime Oberwalder.

Moje delo je obsegalo:

1. Raziskavo in izdelavo družinskega drevesa družine Oberwalder. Natisnjen je bil plakat (družinsko drevo) in knjiga Družinska kronika družine Oberwalder.

2. Drevo sega kar do leta 1590, vsi podatki, ki so bili uporabljeni pri omenjenem projektu, pa so podkrepljeni z ustreznimi arhivskimi dokumenti, na primer rojstnimi, poročnimi in smrtnimi listinami.

3. Knjiga obširno opisuje življenje in delo prednikov, na primer kdo so bili, kolikokrat so bili poročeni, koliko otrok so imeli, kaj so bili po poklicu, vzroki smrti itn.

4. Raziskal sem, kakšni so bili začetki slamnikarske dejavnosti omenjene družine Oberwalder.

5. Raziskal sem, kako so otroci pričeli s poslom ter se razselili po celotni tedanji avstrijski monarhiji ter v številnih mestih odprli svoje poslovalnice (npr. na Dunaju, v Linzu, Domžalah itn).

6. Raziskal sem prihod prednika v Domžale ter kako je tukaj razvijal posel in postavil tovarno slamnikov.

7. Raziskal sem življenje Thomasa Oberwalderja, ki je tragično preminul v Alpah ter zapustil svoje premoženje planinskemu društvo, ki je postavilo kočo Oberwalder. Ta še danes stoji in ohranja spomin na tega plemenitega človeka:

8. Raziskal sem usodo Chrisantha Oberwalderja, ki je bil uspešen poslovnež v Linzu. Končal je tragično, saj je bil brutalno umorjen.

9. Raziskal sem življenje in delo Jožefa Oberwalderja, uspešnega poslovneža iz Domžal, ki je celo odprl poslovalnico na Dunaju. Poslovna stavba Oberwalder še danes stoji na Dunaju, in sicer v elitni ulici Kärntnerstrasse:

10. Raziskal sem vzpon in propad domžalskega podjetja Oberwalder.

11. Raziskal sem sorodstveno relacijo z družino Radetzky. Ena od hčera se je poročila s pravnukom silovitega avstrijskega generala, po katerem je Johann Strauss poimenoval svoj znameniti »Radetzky marš«.

12. Kroniko končujem z današnjimi potomci. Tukaj pride do izraza znameniti rek »zgodovina se ponavlja«. Danes poslovno tradicijo svojih prednikov uspešno nadaljuje g. Oberwalder, ki je zelo nadarjen inženir strojnih instalacij. Sodeloval je že pri številnih gradbenih projektih v Ljubljani in okolici ter širom Slovenije. Za mnoge stavbe je izrisal celotno projektno dokumentacijo strojnih instalacij, svetoval ter vršil nadzor.

13. Raziskanih je bilo 13 generacij/rodov.

14. Knjiga oz. kronika obsega 92 strani.

15. Plakat meri v dolžino dva metra.

16. Posebnost plakata je, da za ozadje ni bilo uporabljeno drevo, temveč družinski simbol – slamnik. Hkrati so na plakatu upodobljene štiri osebe, ki so bile izjemnega pomena za družino.

17. Izvod knjige je razstavljen tudi v Slamnikarskem muzeju v Domžalah (Kulturni dom Franca Bernika).

Več o raziskavi omenjene družine in o samem družinskem drevesu si lahko preberete v članku Domžalskih novic (kliknite tukaj).

Preberite tudi Največje družinsko drevo.