Znanost

 

Družinsko drevo in genetika sta dve različni znanosti. Medtem, ko se družinsko drevo opira na dokumente, se genetika opira na analizo dnk.

Široko zastavljene strokovne znanstvene genetske analize so zelo zanimive. Ne moremo in ne smemo pa jih primerjati s preprostimi in hitrimi dnk analizami, ki jih določena podjetja ali spletne strani ponujajo za majhen denar. A več o tem v poglavju DNK analiza.

Preberite tudi DNK analiza (kliknite na povezavo)

 

Zajci v Avstraliji

Proceedings of the National Academy of Sciences (ZDA) je objavila zelo zanimiv članek o avstralskih zajcih.

Zajce so uvozili v Avstralijo angleški kolonisti že leta 1788. Prej ali slej je kakšnemu zajcu uspelo zbežati iz ujetništva. A vsi domači zajci se ne znajdejo v divjini, saj so nekateri izgubili prirojeno previdnost ter postanejo zlahka plen.

Danes v Avstraliji živi okoli 200 milijonov zajcev. Postali so prava nadloga za kmete in spadajo med invazivno vrsto v Avstraliji. Toliko bolj je zanimivo, da imajo vsi ti zajci skupne prednike. To je 24 angleških zajcev, ki so leta 1859 prispeli v Avstralijo skupaj z angleškim kolonistom Thomasom Austinom.

Austin je pridobil posest blizu Melbourna. Njegovih 24 zajcev se je uspešno razmnoževalo. Austin pa ni vedel, da so njegovi zajci imeli še veliko genov divjih zajcev. Bili so previdni in plahi. To je bil recept za njihov uspeh. Niso zlahka postali plen plenilcev in so se uspešno množili v divjini. Njihovo število je nato eksponentno rastlo.

Vir Heather Chen, How 24 British rabbits took over Australia, CNN, 24. 8. 2022.

 

Prva oblačila

Kdaj se je človek pričel oblačiti? To vprašanje se vedno znova zastavlja.

Arheologom v Nemčiji je uspelo dokazati, da se je človek pričel oblačiti okoli 300.000 let nazaj.

Našli so ostanke, ki dokazujejo, da so ljudje lovili jamske medvede ter njihov kožuh uporabljali kot oblačilo. Jamski medvedi so bili veliki kot današnji severni medvedi ter so izumrli pred 25.000 leti.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

 

Prvo človeško orožje

Najstarejšo ohranjeno človeško orožje ni eno temveč jih je kar dvanajst. Govorimo o devetih kopjih, sulici in dveh palicah. Oblika kopij in palic razkriva, da so jih uporabljali za metanje na žrtev. Sulico so uporabljali za borbo. Vsa orožja so bila v celoti izdelana iz lesa. Odkrita so bila v Nemčiji v kraju Schöningen. Izdelana so bila 300.000 let nazaj.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

 

Kdaj so pričeli ljudje barvati in okraševati jajca?

Vsi poznamo velikonočni običaj, ko se jajca oziroma pirhi pobarvajo ali kako drugače okrasijo. Barvanje pirhov danes povezujemo z Veliko nočjo. A običaj je veliko starejši.

Arheologi so na jugu Izraela odkopali antično bivališče ter odkrili osem okrašenih nojevih jajc. Bivališča so uporabljali tedanji nomadi, ki so jajca nabirali v divjini. Jajca so okrasili ter prodali trgovcem. Ti so nato jajca prodajali antičnim elitam v mediteranskem prostoru.

S pomočjo naprav so določili starost jajc na 7500 let.

Vir Issy Ronald, Ostrich eggs up to 7,500 years old found next to ancient fire pit in Israel, CNN, 13. 1. 2023

 

Kdaj se pojavi križ

Križ je danes simbol krščanstva. A kdaj točno se pojavi prvič ta simbol?

Križ, kot simbol, je starejši od krščanstva samega. Razumljivo, saj se današnje krščanstvo prične v 1. stoletju našega štetja. Križ, kot simbol, pa so poznali že v antiki.

Arheologi, pod vodstvom dr. Lee Berger-ja, so sedaj raziskali jame Rising Star v južni Afriki v katerih je izumrla človeška vrsta Homo naledi pokopavala svoje mrtve. Homo naledi je bila majhna človeška vrsta. Njihovi možgani so bili za dve tretjini manjši od modernega človeka.

Homo naledi je svoje mrtve pokopaval v teh jamah ter je tako izvrševal pokope okoli 100.000 let pred modernim človekom in neandertalci.

Hkrati so na stenah našli geometrijske simbole. Te so pripadniki človeške vrste Homo naledi v steno vrezali okoli leta 111.500 pred našim štetjem. Torej kar 80.000 let pred prvimi znanimi poslikavami neandertalcev.

Poleg geometrijskih simbolov (trikotnikov, kvadratov, črt itn.) so raziskovalci odkrili tudi križe.

Prva upodobitev križa okoli leta 111.500 pred našim štetjem:

Avtor slike dr. Lee Berger.

 Vir

Lee Berger, Homo naledi, a new species of the genus Homo from the Dinaledi Chamber, South Africa, eLife, https://elifesciences.org/articles/09560, 10. 9. 2015.

Lee Berger, Evidence for deliberate burial of the dead by Homo naledi, Biorxiv, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.06.01.543127v1.full, 5. 6. 2023.

Ashley Strickland, Mysterious species buried their dead and carved symbols 100,000 years before humans, CNN, https://edition.cnn.com/2023/06/05/world/homo-naledi-burials-carvings-scn/index.html, 7. 6. 2023.

 

Najstarejša pica

Kdaj je nastala pica o tem se prepirajo strokovnjaki. V določenih grških besedilih se pojavlja opis jedi, ki bi jo lahko interpretirali kot pico. A trdnih dokazov ni.

Sedaj so arheologi odkrili v Pompejih fresko iz leta 79 našega stetja, ki prikazuje pico. Hkrati je to najstarejša upodobitev pice.

Rimska pica je imela debelejši rob, kot danes ameriške pice. Ni bila obložena s klobasami, temveč s suhim sadjem. Omako niso sestavljali pelati ali kečap, temveč sadni pesto.

Najstarejša upodobitev pice 79 našega štetja.

Vir: Pompei: emerge una natura morta dai nuovi scavi della Regio IX, http://pompeiisites.org/comunicati/pompei-emerge-una-natura-morta-dai-nuovi-scavi-della-regio-ix/, 30. 6. 2023.

 

Veneti

Venetska teorija (zagovorniki Matej Bor, Jožko Šavli, Ivan Tomažič in drugi) zagovarja tezo, da so Slovenci potomci Venetov. Pri tem se sklicujejo na Beneške Venete.

Beneški Veneti

Rimski zgodovinar Tit Livij je poročal o Venetih, ki so bili potomci poraženih Trojancev. Po padcu Troje so se preselili na sever Jadrana. Od 3. stoletja pred našim štetjem so postali zavezniki Rimljanov. Podlago tvori Homer, ki v Iliadi poroča o ljudstvo Enetoi, latinsko Eneti ali Heneti.

Livijevo zgodbo ne podpirajo arheološke in jezikovne raziskave. Veneti niso govorili maloazijskega jezika, temveč italsko-keltski jezik. Po prihodu Rimljanov so se romanizirali.

A treba je omeniti, da se v virih ne pojavljajo le beneški Veneti.

Bretonski Veneti

Julij Cezar je ob osvajanju današnjega prostora Francije naletel na Bretonske Venete oziroma Armoriške Venete. Armorika je pomenila v keltskem jeziku Primorje. Glavno mesto je bilo Vannes, danes Gwened. Govorili so keltski jezik. Po prihodu Rimljanov so se romanizirali.

Vindeliki

Vindeliki so živeli na območju južne Bavarske in južnega Baden-Württemberga. Bili so Kelti.

Vindobona

Vindobona je bilo antično ime za Dunaj. Iz njega se je razvilo nemško ime Wien. Vindobona je keltska beseda, ki pomeni belo dno. Po prihodu Rimljanov se je mesto romaniziralo.

Sarmatski Veneti

Tacit je opisal Venete, ki so živeli ob Visli oziroma vzhodno od Germanije. Tacit ni podal jezikovnih ali drugih podrobnosti. Zgodovinarji zato špekulirajo, da je naletel na Praslovane.

Vendi

Germani so Slovane imenovali Vendi ali Wenden in Windi. Iz tega se je razvila beseda Vindiš (Windisch) in v 20. stoletju zmerljivka Vindišarji ter Vindišarka teorija. Ime Vendi zasledimo v germanskih spisih, recimo Gotski zgodovinar Jordanes v 6. stoletju našega štetja. Latinski pisci so Slovane označevali z besedo Sclavi.

Pomen besede Veneti

Nekateri avtorji trdijo, da so ime Veneti prenesli na Slovane, ker so zasedli nekdanji prostor Venetov. A ta teorija ima slabo podlago. Na primeru Beneških Venetov bi ime Veneti morali prenesti na Furlane, ki so v 6. stoletju zasedli nekdanji venetski prostor. Pa tega niso storili.

Torej ali sploh lahko enačimo rimsko ime Venethi ali Venedi z germanskim imenom Wenden. Jaz menim, da ne. Germanski Wenden izhaja iz starogermanske besede ter označuje: obračati se proč. Torej nekoga, ki ni govoril germanski jezik ter se z njim ni bilo mogoče sporazumevati. Obratno so Slovani Germane nazivali Nemci in Nemzi, kar v slovanščini označuje nemo osebo. Torej so imeli Slovani in Germani ob srečanju enake izkušnje drug z drugim.

Viri

Michael Weiss, Introduction to venetic.

Jadranka Gvozdanović, On the linguistical classification of venetic.

Tina Saupe in sodelavci, Ancient genomes reveal structural shifts after the arrival of steppe-related ancestry in the Italian peninsula, 2021.

Pierpaolo Maisano Delser, Metka Ravnik-Glavač, Paolo Gasparini, Damjan Glavač in Massimo Mezzavilla, Genetic landscape of Slovenians: past admixture and natural selection pattern, 2018.

Andrej Zupan, Genetska struktura Slovencev, kot jo razkrivajo polimorfizmi kromosoma Y in mitohondrijske DNA, 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.