Potek raziskave

Najprej potrebujemo izhodiščne podatke. Raziskavo običajno vršimo po moški liniji, zato je najbolje, če lahko posredujete podatke vašega pradeda, lahko pa tudi deda:

- ime,

- priimek,

- kraj rojstva oziroma krsta,

- datum, mesec in letnico rojstva

Starejši in natančnejši, ko so podatki, lažje je začeti raziskavo.

Raziskava poteka po matičnih knjigah, ki so do leta 1800 bile vodene v pisavi gotici in stari nemščini. Od leta 1800 do leta 1650 (letnica odstopa od kraja do kraja) so matične knjige bile vodene v gotici in latinščini. Na osnovi matičnih knjig raziskavo tudi zaključimo, saj jih pred tem še niso poznali (odvisno od kraja do kraja). Na vašo željo pa lahko raziskavo nadaljujem po urbarjih (fevdalne knjige zemljiških posestnikov). Urbarji običajno segajo do leta 1490, lahko tudi dlje nazaj.

Oglejte in poslušajte tudi intervju Roberta Roškarja z Rajmundom Lamprehtom na Radio 1: 

 

 

Oglejte in poslušajte tudi intervju Nataše Kuhar z Rajmundom Lamprehtom na RTV SLO (http://www.rtvslo.si/

radiomaribor/oddaja/21):

 

 

Berite dalje kaj je Genealogija in katera znanja so potrebna... kliknite tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.