Status animarum

 

Libri de status animarum, imenovan tudi status animarum, popis župljanov, zapisnik duš in status duš.

V Sloveniji so knjige pričeli voditi v večjem obsegu sredi 18. stoletja. V nekaterih izjemnih primerih tudi že prej. Jezik vodenja je bil praviloma latinski, a najdemo tudi vpise v nemškem jeziku. Vsaki hišni številki je praviloma bila določena ena stran, imamo pa tudi primere, ko je na eni strani bilo vpisanih več hišnih številk ali pa se je ena hišna številka raztezala čez dve strani. Status animarum je po obliki podoben matičnim knjigam.

V nasprotju z matičnimi knjigami status animarum ni bil uraden dokument, zato vodenje teh dokumentov ni bilo predpisano, ampak le priporočeno. Iz tega razloga statusov animarumov ob vizitacijah tudi niso preverjali. Točnost podatkov je bila odvisna od natančnosti duhovnika. Posledično najdemo pogosto v statusu animarumu napake.

Status animarum nam poroča o treh otrocih. Matične knjige navajajo 11 otrok:

status-animarum-zapisnik-duš-popis-prebivalstva-seelenbuch-matične-knjige-matrikeln-matriken-vital-records-slovenija-slowenien-slovenia-austria-österreich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.