Peter Pavel Glavar

 

Peter Pavel Glavar je bil slovenski duhovnik, gospodarstvenik in mecen. Rodil se je leta 1721 v Ljubljani ter umrl leta 1784 v Gomili.
Četudi številni pisci trdijo, da je bil nezakoniti sin komendskega župnika Testaferrate, jaz trdim na podlagi arhivskih virov, da ta informacija ne drži. To je bila zgodba, ki je nastala, ko je Peter Pavel Glavar še bil otrok. Kasneje je ta zgodba postala mit. Njegov oče je bil Jernej (Bartholomaeus) Glavar.

Moje ugotovitve smo leta 2021 vključili v dokumentarec Naš Glavar. Te je predstavil v dokumentarcu daljni sorodnik g. Basaj na izredno zanimiv način (pričetek 10.28). 

Za ogled filma kliknite na sliko. 

Moja primarna naloga je bila raziskati družinsko zgodovino družine Basaj. Le to sem raziskal nazaj do leta 1580. Pri tem sem odkril, da so predniki v 18. stoletju vzeli pod svojo streho rejenca Petra Pavla Glavarja. Dali so mu topel dom in družinsko zavetje. Četudi je bil rejenec, je bil del družine Basaj.

Med Petrom Pavlom Glavarjem in sinom Jernejem Basajem se je spletla izredno tesna prijateljska vez, ki je trajala celotno življenje. Peter Pavel Glavar pa je vzdrževal dobre in tesne stike tudi z ostalimi družinskimi člani družine Basaj.

O družini Basaj sem napisal družinsko kroniko, ki obsega 96 strani. Ne moremo zapisati vseh zgodb. Izpostavil bi na kratko:

1
Najstarejši raziskani in dokazani prednik je bil Bartholomaus Basaj rojen leta 1580. Bil je bogat kmet ter je živel v Vopovljah.

Primer iz rojstne knjige.

2
Vnuk Bartholomaus Basaj rojen leta 1674 in njegova žena Maria sta ustvarila veliko družino ter vzela v rejništvo Petra Pavla Glavarja.

3
Pravnuk Bartholomaj Basaj rojen leta 1719 je bil nadarjen mladenič ter je postal cesarsko kraljevi general v avstrijski vojski. Bil je poveljnik Vojne krajine ter prvi Slovenec kmečkega rodu, ki je dosegel najvišji vojaški čin.

4
Oswaldus Basaj rojen leta 1739 je z poroko pridobil še eno kmetijo ter postal dvojni kmet. S tem je povečal družinsko premoženje za dvakrat.

5
Georg Basaj rojen leta 1763 je leta 1809 gostil v svoji hiši vojake avstrijskega huzarskega polka.

6
Mathias Basaj rojen leta 1794 je bil strasten čebelar ter je posedoval kar dva čebelnjaka. Ta večji je bil vreden toliko kot tri krave.

6
Johann Basaj rojen leta 1840 je postal cesarsko kraljevi poštni uslužbenec v Trstu.

7
Jakob Basaj rojen leta 1843 je zelo veliko investiral v nepremičnine. Leta 1890 je kupil gostilno v Predosljah. To so nato uspešno vodili potomci ter obstaja še danes pod imenom gostilna Krištof.

Gostilna Krištof.

8
Jože Basaj rojen leta 1887 je bil politik, zadružni delavec, gospodarstvenik in publicist. Bil je član Slovenske ljudske stranke. Leta 1941 so ga Italijani imenovali v Consulto. Leta 1944 je prevzel predsedstvo Narodnega odbora. 3. maja 1945 je kot predsednik Narodnega odbora sodeloval pri proglasitvi Slovenske narodne države. S tem pa je prekrižal načrte Osvobodilni fronti. A te razglasitve ni priznala nobena tuja država. Osvobodilna fronta pa je sklenila likvidirati akterje proglasitve. Ker so mu stregli po življenju, se je Jože Basaj moral umakniti v tujino. Ujeli so dva njegova sina ter ju brez sodnega procesa ubili na Teharju v povojnih pobojih.

Dr. Basaj (3. maja 1945) prvi iz leve.

Oglejte si največje družinsko drevo ... kliknite tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

Vir:

Naš Glavar, http://www.glavar.si/, Ustanova Petra Pavla Glavarja, TV Komenda, župnija Komenda, Občina Komenda itn.

Tone Mizerit, Po 70-obletnici slovenskega parlamenta, Časnik, 27. 5. 2015.

Vekoslav Kramarič, Gostilna Predoslje, Slovenski etnografski muzej, 67 F0038002.

Nadškofijski arhiv Ljubljana, fond župnijske matične knjige.

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.