Znanost

 

Družinsko drevo in genetika sta dve različni znanosti. Medtem, ko se družinsko drevo opira na dokumente, se genetika opira na analizo dnk.

Široko zastavljene strokovne znanstvene genetske analize so zelo zanimive. Ne moremo in ne smemo pa jih primerjati s preprostimi in hitrimi dnk analizami, ki jih določena podjetja ali spletne strani ponujajo za majhen denar. A več o tem v poglavju DNK analiza.

Preberite tudi DNK analiza (kliknite na povezavo)

 

Zajci v Avstraliji

Proceedings of the National Academy of Sciences (ZDA) je objavila zelo zanimiv članek o avstralskih zajcih.

Zajce so uvozili v Avstralijo angleški kolonisti že leta 1788. Prej ali slej je kakšnemu zajcu uspelo zbežati iz ujetništva. A vsi domači zajci se ne znajdejo v divjini, saj so nekateri izgubili prirojeno previdnost ter postanejo zlahka plen.

Danes v Avstraliji živi okoli 200 milijonov zajcev. Postali so prava nadloga za kmete in spadajo med invazivno vrsto v Avstraliji. Toliko bolj je zanimivo, da imajo vsi ti zajci skupne prednike. To je 24 angleških zajcev, ki so leta 1859 prispeli v Avstralijo skupaj z angleškim kolonistom Thomasom Austinom.

Austin je pridobil posest blizu Melbourna. Njegovih 24 zajcev se je uspešno razmnoževalo. Austin pa ni vedel, da so njegovi zajci imeli še veliko genov divjih zajcev. Bili so previdni in plahi. To je bil recept za njihov uspeh. Niso zlahka postali plen plenilcev in so se uspešno množili v divjini. Njihovo število je nato eksponentno rastlo.

Vir Heather Chen, How 24 British rabbits took over Australia, CNN, 24. 8. 2022.

 

Prva oblačila

Kdaj se je človek pričel oblačiti? To vprašanje se vedno znova zastavlja.

Arheologom v Nemčiji je uspelo dokazati, da se je človek pričel oblačiti okoli 300.000 let nazaj.

Našli so ostanke, ki dokazujejo, da so ljudje lovili jamske medvede ter njihov kožuh uporabljali kot oblačilo. Jamski medvedi so bili veliki kot današnji severni medvedi ter so izumrli pred 25.000 leti.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

 

Prvo človeško orožje

Najstarejšo ohranjeno človeško orožje ni eno temveč jih je kar dvanajst. Govorimo o devetih kopjih, sulici in dveh palicah. Oblika kopij in palic razkriva, da so jih uporabljali za metanje na žrtev. Sulico so uporabljali za borbo. Vsa orožja so bila v celoti izdelana iz lesa. Odkrita so bila v Nemčiji v kraju Schöningen. Izdelana so bila 300.000 let nazaj.

Vir 

Ivo Verheijen, Britt M. Starkovich, Jordi Serangeli, Thijsvan Kolfschoten in Nicholas J. Conard, Early evidence for bear exploitation during MIS 9 from the site of Schöningen 12, Journal of Human Evolution, 2022.

Katie Hunt, Stone Age humans stepped out in cave bear fur 300,000 years ago, CNN, https://edition.cnn.com/2023/01/05/europe/bear-skins-prehistoric-clothing-scn/index.html, 6. 1. 2023.

 

Kdaj so pričeli ljudje barvati in okraševati jajca?

Vsi poznamo velikonočni običaj, ko se jajca oziroma pirhi pobarvajo ali kako drugače okrasijo. Barvanje pirhov danes povezujemo z Veliko nočjo. A običaj je veliko starejši.

Arheologi so na jugu Izraela odkopali antično bivališče ter odkrili osem okrašenih nojevih jajc. Bivališča so uporabljali tedanji nomadi, ki so jajca nabirali v divjini. Jajca so okrasili ter prodali trgovcem. Ti so nato jajca prodajali antičnim elitam v mediteranskem prostoru.

S pomočjo naprav so določili starost jajc na 7500 let.

Vir Issy Ronald, Ostrich eggs up to 7,500 years old found next to ancient fire pit in Israel, CNN, 13. 1. 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.